Despre anvelope

Anvelopele autoturismului sunt considerate adesea ca fiind piese mai puţin importante ale vehiculului. Această apreciere este însă departe de adevăr. Anvelopele sunt singurele zone de contact pe care vehiculul îl are cu suprafaţa carosabilă.

Mai presus de toate, pentru ca vehiculul să ruleze în siguranţă, anvelopele trebuie să facă faţă forţelor extreme exercitate asupra acestuia – la frânare, accelerare sau în viraje. Aceasta este cu atât mai important atunci când drumul este ud şi alunecos sau acoperit cu zăpadă şi gheaţă. Aşadar, fiind mereu preocupaţi de siguranţa dumneavoastră, vă oferim aici câteva sfaturi şi recomandări privind buna funcţionare a anvelopelor. 

- Verificaţi presiunea din anvelope la fiecare două săptămâni şi reglaţi-o dacă este necesar. Ţineţi minte, controlaţi presiunea în anvelope doar când acestea sunt reci, şi nu atunci când sunt calde datorită şofatului. De asemenea, nu uitaţi să verificaţi şi presiunea roţii de rezervă sau a celei temporare, deoarece se poate întâmpla oricând să aveţi nevoie de ele. Vă rugăm consultaţi informaţiile suplimentare despre anvelopa de rezervă sau temporară, puse la dispoziţia dumneavoastră de către producătorul vehiculului.

Acordaţi o atenţie însemnată asupra căii de rulare a anvelopei - are un impact considerabil în ceea ce priveşte perfomanţele acesteia. Este foarte importantă adâncimea profilului căii de rulare, care în general este reglementat de lege a fi de minimum 1.6 mm¹. Dacă şofaţi având un profil mai puţin adânc, riscaţi să fiţi amendat sau să primiţi puncte de penalizare rutieră. Indicatorii de uzură ai căii de rulare ( TWI ) reprezintă un reper important de apreciere al adâncimii acesteia. TWI sunt nervuri aflate în principalul canal longitudinal al căii de rulare, distribuite uniform de-a lungul circumferinţei anvelopei, nervuri care ajung să fie la acelaşi nivel cu profilul căii de rulare atunci când este atins nivelul minim legal de 1.6 mm al adâncimii profilului.

Deoarece anvelopele uzate sporesc riscul de acvaplanare şi influenţează negativ performanţele de frânare, vă recomandăm insistent să înlocuiţi anvelopele înaintea atingerii nivelului de adâncime minim legal al căii de rulare. O regulă bună de respectat: înlocuiţi anvelopele de vară la 3 mm, iar cele de iarnă la 4 mm adâncime rămasă a căii de rulare.

- Asiguraţi-vă că toate anvelopele vehiculului provin de la acelaşi producător şi au acelaşi profil al căii de rulare.

- Toate anvelopele (inclusiv de rezervă) care au fost fabricate cu mai mult de zece ani în urmă trebuie să fie înlocuite cu anvelope noi, chiar dacă aspectul lor extern este bun sau dacă adâncimea căii de rulare nu atins minimul acceptat.

- Imediat ce temperatura a scăzut sub +7 °C montaţi anvelopele de iarnă.

Reper Auto Trans © 2020